BELAGERS VAN DE FUCHSIA'S.


Belagers zijn er genoeg en zelfs naar keuze, op de plant of in de pot, Op de plant zijn het   in een willekeurige volgorde   veelal:
  witte vlieg-spint-bladluizen-taxuskevers-cicaden-wantsen-rupsen-roest-schimmels-   pissebedden-verwelkingsziekte-bladvalziekte.
In de pot:
  keverlarven.
Worden of zijn uw planten aangetast, dan is er het nodige tegen te doen, zowel chemisch als biologisch. Zoveel mogelijk wordt afgezien van het noemen van de namen van de werkzame stoffen omdat ten eerste niet altijd bekend is welke middelen de amateur in voorraad mag hebben en ten tweede de ontwikkeling zo snel gaat dat er, dan wel niet dagelijks, maar toch zeker jaarlijks wel weer iets bij komt en ook door intrekking van de toelating iets vanaf gaat.

WITTE VLIEGWitte vlieg:
Is er bijna altijd. En dat is, als het binnen de perken blijft, ook niet zo erg. Wordt het te erg dan zijn er een heleboel chemische middelen voor de bestrijding ervan.
Een onschuldig middel dat vrijwel iedereen zelf kan maken is het in het water zetten van brandnetels of heermoes. Na verloop van een aantal dagen ruikt dat niet al te fris meer en dat is kennelijk ook de gedachte   als ze al kunnen denken - van die beestjes. Ze verdwijnen.
Chemische middelen zijn bijvoorbeeld Lizetan plantenspray (voor binnen) en Admire, Decis vloeibaar voor buiten en Pyrethrum. Verder is er nog Provado InsectenPin.
De verschijnselen bij aantasting door witte vlieg zijn dat zich aan de onderkant van het blad talrijke witte insecten bevinden van ongeveer 2 mm lengte. Zij zuigen het vocht uit het blad dat daardoor gaat vergelen en later verdrogen. De eieren zijn goed zichtbaar. De kleverige afscheiding veroorzaakt roetdauw.

 SPINTSpint
Ontstaat meestal door te droge lucht bij hogere temperaturen.
Met Baythroid plantenspray voor binnen en Masai of Kelthane voor buiten is het euvel te bestrijden.
De verschijnselen zijn dat de bladeren witachtig gevlekt zijn en glans verliezen. Bij sterke aantasting vergeelt het blad en sterft het af. Op de onderzijde van het blad en in de steeloksels treft men fijne webben aan met rode mijten.

 

BLADLUISBladluizen:
Laten zich verjagen door Admire, Bayer Anti-Bladluis, Baythroid plantenspray, Decis, Duoflorspray, Duoflor concentraat, Lizetan plantenspray, Pyrethrum en Provado InsectenPin. Ook Undeen is een bestrijdingsmiddel.
Aan bloesem, scheuten en blad ziet men aantasting door de in verschillende kleuren voorkomende bladluizen. De aantasting vindt vaak massaal plaats. De beschadiging vindt plaats door de bladluis zelf maar de afscheiding van de bladluizen veroorzaakt ook roetdauw.

TAXUS KEVERTaxuskevers:
Of lapsnuitkevers kunnen het best worden uitgeschud en doodgemaakt. Het is de meest milieuvriendelijke oplossing.
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn Admire en Provado InsectenPin.
Verschijnselen zijn ronde happen uit een blad. Het staat wel niet fraai maar de plant gaat er in geen geval van dood. Veel erger is de beschadiging die wordt aangericht door de larven. Die hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte om de haarwortels van planten op te eten en zonder die haarwortels gaat de plant gegarandeerd dood. De kevers zijn moeilijk te vinden omdat het nachtdieren zijn. Vliegen doen ze niet maar lopen des te beter.

cicadenCicaden:
Worden bestreden met Admire en Provoda InsectenPin.
Verschijnselen zijn dat op de bladeren kleine witte stippen ontstaan. De schade is als bij spint. Aan de onderkant van het bladzitten beestjes die vergelijkbaar zijn met bladluizen. Bij aanraking vliegen de cicaden weg of springen ze op.

 

 

wantsWantsen:
Kunnen worden bestreden met Decis en Undeen.
Wantsen kan men herkennen aan het driehoekige schildje achter aan de kop. Ze zijn groen of bruin van kleur en tussen 2 en 3 mm lang.

 

 

rupsRupsen:
Kun je wegvangen. Dat is niet alleen de gemakkelijkste maar vooral ook de meest milieuvriendelijke oplossing. De grote olifantsrups, die ongeveer 8 cm lang kan worden kan in zeer korte tijd enorm veel schade aanrichten. Heeft de olifantsrups genoeg gevreten dan kruipt hij de grond in en verpopt daar. Ze zijn meestal groen of bruin.

 

roestRoest:
Is met chemische middelen te bestrijden. Hoe je het kunt voorkomen is niet duidelijk. Baycor schimmelmiddel en Exact vloeibaar zijn de middelen die volgens Bayer afdoende zijn.
Ook het middel Matador werkt perfect.
Verschijnselen zijn roest/oranje kleurige vlekken op de bladeren

 

 

Schimmel:
Wordt in de hand gewerkt door een combinatie van teveel vocht en te weinig temperatuur of te weinig luchten.
Ook hier komt als bestrijdingsmiddel weer Baycor schimmelmiddel om de hoek kijken, maar ook Undeen heeft een gunstige werking.

pissebedPissebedden:
Voeden zich onder meer met vlezige plantendelen van vooral jonge planten. Blad en stengel worden dan kort bij de grond aangevreten. Vangen in dotjes vochtig hooi of een uitgeholde aardappel werkt prima.

 

 

 

Verwelkingsziekte:
Is een aantasting door een schimmel of bacterie. Het probleem is alleen dat
die niet op de plant zichtbaar is maar inwendig en daar de waterhuishouding van de plant verstoord.
Een afdoende bestrijding is ons niet bekend.

Bladvalziekte:
Is een aantasting waarbij paarse en bruine vlekken onstaan op het blad. Als
u het te pakken kunt krijgen is een bepuiting met Maneb, 350 gram per 100 liter water, een afdoende middel.

wolluisWolluis:
kan een probleem zijn. Admire, Baythroid plantenspray en Provado
Insecten Pin zijn de aangewezen beschermingsmiddelen.
Gewasbescherming   en dan met name de bescherming tegen insecten   kan, behalve met de hiervoor genoemde chemische middelen ook op een wat milieuvriendelijker manier plaats vinden. Daartoe worden beschermingsmiddelen gebruikt op zeepbasis.
In het vakblad “de Bloemisterij” werd ooit een opsomming gegeven van de middelen die kunnen worden gebruikt.

 

Als middelen met een goede werking werden genoemd tegen:

Bladluizen: Bio FHP"Bio Soap FL,Goudzeep, Luisweg, Natural, Savona en WBS zeep, Trips Bio FBP en Luisweg;

Wantsen: Luisweg;

Witte vlieg: Biobest Insectenspray, Bio FHP, Bio Soap FL, Goudzeep, Luisweg, Natural, Savona en WBS zeep;

Spintmijt: Biobest Insectenspray, Bio FFW, Goudzeep, Natural en Savona

Taxuskevers: kunnen bovendien worden bestreden met gebruik van een insectenparasitair aaltje dat de naam heeft van Heterorhabitis megedis.
In vrijwel elk tuincentrum zal men u aan het gewenste middel kunnen helpen.